Maca je potravina, ktorá je bezpečná a ktorá nemá žiadne známe vedľajšie účinky. V nasledujúcom článku nájdete moje odporúčania pre jej konzumáciu a skladovanie.
7 overených tipov na užívanie Macy peruánskej
- Aby bola Maca čerstvá aj po otvorení, udržujte ju mimo priameho svetla a v suchu. Maca prášok môžete skladovať v chladničke alebo v mrazničke, aby ste predĺžili jej životnosť. Nič sa však nestane, ak ju budete skladovať aj pri izbovej teplote. Pri izbovej teplote vydrží 24 mesiacov a pri skladovaní v mrazničke až 2 ½ roka.
- Optimálne množstvo Maca prášku pre zdravie a liečbu je vo väčšine prípadov 1-3 čajové lyžičky prášku denne. Pokiaľ chcete, môžete vyskúšať aj viac. Načúvajte svojmu telu, ono vám samo povie, aké množstvo by ste mali užívať. Pokiaľ počas užívania Macy budete cítiť stav prílišnej energie, jednoducho si dávku znížte. Prosím, pozrite si aj podstránku dávkovanie Macy , aby ste zistili všetky detaily ohľadom odporúčaného dávkovania založeného na vašej váhe a životnom štýle.
- Maca je potravina, ktorú vo veľkom (až do 100 g sušenej Macy denne) konzumovali už pôvodní obyvatelia Peru, a bez akýchkoľvek škodlivých účinkov. Vy môžete užiť dávku Macy naraz jedenkrát denne (najlepšie ako prvé jedlo hneď ráno) alebo si ju rozdeliť na niekoľko dávok počas dňa. Je len na vás, čo vám bude viac vyhovovať.
- Macu môžete užívať s jedlom alebo aj bez neho. Ak máte nejaké zažívacie ťažkosti, bude lepšie ak ju budete konzumovať spolu s jedlom. Ak neplánujete zostať dlho hore, tak sa radšej vyhýbajte užitiu Macy po večeri. Ak po užití Macy cítite nejakú nevoľnosť, skúste konzumovať Macu bez ovocia alebo ovocných štiav. Zvyčajne to pomáha.
- Dajte si raz za čas od Macy pauzu. Ak užívate Macu po dobu 4-6 týždňov, odporúča sa, dať si aspoň na jeden deň do týždňa pauzu. Alternatívou môže byť aj neužívať ju vždy 5 dní po sebe jeden krát za mesiac. Dôvodom je, aby ste dali svojmu telu priestor stabilizovať svoje hormóny bez vplyvu Macy. Navyše vždy po prestávke budete cítiť účinky Macy ešte intenzívnejšie.
- Existuje veľa možností užívania Macy: v horúcich či studených cereáliách, v smoothie, v proteínových kokteiloch, vo varení či pečení, v šalátových dressingoch, polievkach atď. Niektorí ľudia radi užívajú Macu zmiešanú s ovocnou šťavou, aby zakryli jej chuť, avšak zmiešanie Macy s ovocím alebo s ovocnou šťavou môže občas spôsobiť plynatosť alebo mierne žalúdočné ťažkosti. Nebojte sa to vyskúšať, vám sa to stať nemusí.
EXTRA TIP: Vie sa, že asi 5% užívateľov trpí žalúdočnými ťažkosťami pri užívaní raw Maca prášku. Zvyknú sa sťažovať na miernu plynatosť, nadúvanie alebo tráviace problémy po užití. Ak je to aj váš prípad, odporúčam vyskúšať želatinovanú Macu. Všetok škrob, ktorý koreň Macy obsahuje, je pri procese želatinizácie odstránený a tak už žalúdočné problémy nehrozia.
- Existuje množstvo pozitívnych účinkov Macy. Pri jej užívaní by ste sa nemali cítiť zle alebo nepríjemne. Pokiaľ zažijete niečo, kvôli čomu sa budete cítiť neisto a znepokojene, prosím, kontaktujte hneď lekára a uistite sa, či je všetko v poriadku, a či môžete Macu užívať aj naďalej. Všetky zmeny a účinky, ktoré sa objavia v čase užívania Macy by mali byť prírodne vylepšujúce a blahodarné.
Ak je ešte niečo, čo vám nie je v súvislosti s Macou jasné, tak ma neváhajte kontaktovať. Ak budem vedieť, rád vám pomôžem.