Maca peruánska – od histórie po súčasnosť

Aký je pôvod Macy?

Maca peruánska / Žerucha peruánska je významnou koreňovou zeleninou. Je jednou z mála plodín, ktoré sa dajú pestovať vo veľmi nehostinných oblastiach a vo vysokých nadmorských výškach (až 4500 m. n. m.). Táto rastlina je pôvodom z peruánskych centrálnych Ánd. Dokonca aj dnes je tam pestovaná najkvalitnejšia a najúčinnejšia Maca. Aj keď sa dá pomerne úspešne pestovať aj v inom podnebí, liečivý koreň Macy nie je tak veľký a ani tak účinný, ako keď je vypestovaný v Andách.

Fotografia krajiny v Peru odkiaľ pochádza Maca peruánska

Fotografia krajiny v Peru odkiaľ pochádza Maca peruánska

Stará indiánska legenda hovorí, že Maca je darom boha Virakoči. Ten ju daroval kmeňom žijúcim v drsnom podnebí vo vysokých nadmorských výškach Ánd, aby im uľahčil život. Maca sa tak mala stať základom ich jedálnička, aby im dala dostatok vitality, energie, aby im zabezpečila dlhovekosť, ale aj niečo iné. Keďže Maca zvyšuje libido, mala tým podporiť aj chuť plodiť potomkov a zabezpečiť tak pokračovanie rodu.

Ako dlho sa koreň Maca pestuje?

Archeologické dôkazy naznačujú, že domestikácia Macy začala asi pred 2000 rokmi v oblasti, ktorá sa dnes nazýva Junin, (centrálne Peru). Verí sa, že pôvodní obyvatelia z tejto oblasti sami začali užívať Macu po tom, čo zbadali pozitívne účinky, ktoré mala na ich dobytok, čo sa týkalo energie a predovšetkým plodnosti.

Aké sú historické písomné zmienky o Mace?

O pravdivosti legendy sa mali možnosť presvedčiť španielski dobyvatelia. Ich kone v tamojších drsných podmienkach slabli a nechceli sa rozmnožovať. Na radu indiánov im začali podávať Macu, ktorá potvrdila svoje posilňujúce a afrodiziakálne účinky. Kone onedlho začali priberať na váhe, naberať silu a nakoniec začali rozširovať svoje stáda. Tak sa vedomosti o Mace a jej účinkoch dostali až do Španielska, kde sa stala súčasťou jedálnička kráľovskej rodiny.

Neskôr však táto superpotravina padla do zabudnutia. Známa ostala len v niektorých peruánskych spoločenstvách. Až v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa začali vedci zaujímať o „stratený poklad Ánd“. Ich následné publikácie prebudili o ňu intenzívnejší záujem a pozornosť.

 

Prvé písomné zmienky o Mace peruánskej pochádzajú od španielskych bádateľov a dobyvateľov zo 16. storočia.

  • V roku 1549 Juan Tello de Sotoy Mayor údajne dostal korene Maca ako poctu a využil ich na zlepšenie plodnosti svojho dobytku dovezeného zo Španielska.
  • V roku 1553 objasnil Cieza De Leon, že miestni obyvatelia užívali isté korene (koreň Maca) na živobytie.
  • V roku 1572 bolo zaznamenané, že Maca bola používaná vo výmennom obchode už od čias Inkov.
  • V roku 1653 sa stal Otec Cabo prvým, ktorý zdokumentoval vlastnosti Macy. Zmienil sa o užívaní Macy na plodnosť a ako o potrave vo vysoko položených oblastiach.
  • Je známe, že počas dvestoročnej kolonizácie (1550-1750) bol každoročný dopyt po Mace od miestnych obyvateľov približne až deväť ton.
  • Iná literatúra o dobytí Ameriky španielmi uvádza, že nie len domorodí, ale aj španielski vojaci užívali veľké dávky Macy, aby sa tak lepšie pripravili do boja. Jedna kronika popisuje, že po boji bolo španielskym vojakom zakázané užívať Macu, a to pre to, lebo Maca až príliš zvyšovala ich libido.
  • Ako osobitý druh bola Maca prvýkrát kompletne popísaná Gerhardom Walpers-om v roku 1843. Latinský názov Macy je Lepidium meyenii, Walp. Kde “walp” je odvodené od “Walpers”. Neskôr v roku 1906 podal Tehllung najkompletnejší taxonomický popis  koreňa Maca.

Ako sa Maca používa-la?

Pôvodní obyvatelia Peru konzumujú denne až 20 gramov sušenej Macy na zlepšenie zdravotného stavu. Maca je nutrične veľmi bohatá rastlina a je mimoriadne dôležitá pri udržiavaní celkového zdravia v oblasti, kde nerastie skoro nič iné. Maca zvyšuje energiu a vytrvalosť, zlepšuje plodnosť a libido.

Korene Maca. Najčastejší spôsob užívania je zomletie na prášok a pridávanie do rôznych jedál.

Korene Maca. Najčastejší spôsob užívania je zomletie na prášok a pridávanie do rôznych jedál a nápojov.

Maca peruánska v súčasnosti

V roku 1964 bola Maca po prvýkrát predstavená väčšiemu medzinárodnému publiku. V tom čase sa ale príliš „neujala“. V skutočnosti počas 80-tych rokov dosiahlo pestovanie Macy rekordné minimá. Ale v neskorších 90-tych rokoch začali Maca prášok viac používať lekári a ľudia mimo latinskej Ameriky. Od roku 2000 do  roku 2010 vzrástol peruánsky export Macy päťnásobne, čo spravilo z Maca prášku jeden z top exportných tovarov krajiny.

O účinkoch a významnosti koreňa Maca hovorí aj samotný fakt, že sa stala súčasťou stravy pri letoch do vesmíru. Je to vďaka americkému vedcovi a astronautovi Karlos-ovi Noriega-ovi, ktorý sa zúčastnil dvoch vesmírnych misií. Nebolo by to ale možné bez pričinenia vedkyne Glorie Chacón, ktorá sa na Macu špecializuje. Noriega ju zoznámil s vedením vesmírnych letov NASA, ktoré  následne Macu schválilo. Tak sa Maca stala súčasťou každodennej stravy pre posádky vesmírnych letov.

Tieto a mnohé ďalšie informácie o Mace peruánskej ma zaujali natoľko, že som vytvoril tento web a že som nakoniec Maca prášok zaradil aj do svojho jedálnička.(momentálne užívam Maca extrakt 4:1)

Zdroj:

Maca peruánska – od histórie po súčasnosť
4.4 (88%) 5 votes

Leave a Reply

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

TOPlist